Oyuncağın Çocuğun Karakter Gelişimine Etkisi
Oyuncak ve oyun üzerine araştırma yapan uzmanları, çocuğun duygu, düşünce ve gelişme düzeyini anlamak için oyun sırasında gözlem yapılabileceğini söylemektedir. Oyuncağın çocuğun gelişimine etkisi bu şekilde daha net bir şekilde rapor edilebilir. Uzmanlar, çocukların oyunda aldığı roller, kullandığı materyaller ve özel hareketlerin anne ve babalar için ipuçları yarattığını hatırlatmaktadır. Örneğin çocuk ailede yaşanan herhangi bir olumsuz olayı, oyuncaklarıyla canlandırabilir. Bu yüzden oyuncağın çocuklarda karakter gelişimine etkilerine dair önemli destekleyici yönü bulunmaktadır.
Oyuncaklar Çocuğun Karakterini Belirler Mi?
Çocuklar oynadıkları oyuncaklar ile dünyayı tanır ve ifade ederler. Etkileşim halinde oldukları kişilerle oynama şekilleri ve oynadıkları oyuncakların çocuğa katacağı değerler gelişimde önemli etkiler yaratır. Bu gelişimlerden birisi de karakterin oluşmasıdır. Çocuklar için oyuncak seçimi yaparken son derece dikkatli olunmalı ve pedagogların önerdiği oyuncaklar alınmalıdır. Bu sayede çocuğun karakter gelişimi, yaşına ve eğitici oyunların içeriğine uygun bir şekilde sürebilir.
Oyuncaklardaki Cinsiyet Ayrımı Önemli Mi?
Anne ve babalar, oyuncakların çocuk gelişimine önemi konusunda cinsiyet ayrımına da dikkat ederler. Barbie bebek, kız çocuklar tarafından tercih edilirken erkek çocuklar ise arabalar ile oynayacağı gibi bir kural yoktur. Çocuklar kendilerine kurdukları dünyada her türlü oyuncağı bir parça olarak kullanıp hayal güçlerini geliştirebilirler. Evcilik oynayan erkek çocuğun mutfak oyuncaklarıyla oynaması son derece doğaldır.
Cinsiyete göre seçim yapılarak alınan oyuncaklar, çocuklar için sınırlayıcı etki göstermesi sebebiyle çocukların karakterinde olumsuzluklara yol açabilir. Çünkü bu tarz bir sınırlama, karşı cinsiyet ile ilişkilendirilen bir oyuncağa karşı aşırı ilgi ve merak duymasına da neden olabilir. Bu sebeple kız ve erkek çocuklar oyuncak seçiminde kendi isteklerine uygun hareket etmelidir.
Oyuncakların Karaktere Etkileri
Uzmanlar, oyuncakların çocukların karakteri üzerindeki etkisi konusunda da bazı araştırmalar yapmıştır. Bu yüzden oyuncak seçimi yapılırken çocuğun yaşı, oyuncağın eğitici yönü ve çocuğun ilgisine dikkat edilmelidir. Bu süreçte yapılacak hatalar, çocuğun gelişiminde olumsuzluklara ve karakterinin doğru bir şekilde gelişmemesine neden olabilir. Çocukların oyuncaklarla etkileşimi, onların sosyal ve iletişim becerilerinin gelişmesinde önemli bir rol üstlenir.
Örneğin akülü araba ve uzaktan kumandalı araba gibi her şeyi ile hazır olan oyuncaklar, çocuğun yeni fikirler üretmesine katkısı olmayan oyuncaklardır. Bu yüzen oyuncak seçiminde çocuğun ilgi alanına ve yaşına uygun oyuncaklar seçilmelidir. Ayrıca çocuklara olması gerekenden fazla oyuncak alınması, çocuk için olumsuz bir durum yaratabilir. Fazla oyuncağa sahip olan çocuklarda doyumsuzluk duygusu gelişebilir ve bu durum da karakterinde olumsuzluk yaratabilir. Ayrıca az sayıda oyuncakla yaratıcılığını geliştirebilirken, çok sayıda oyuncak dikkat dağınıklığına sebep olabilir.
Fiziksel ve Zihinsel Gelişimi Destekleyen Oyuncaklar
Oyuncaklar, çocukların yaş grubuna göre seçildiğinde onlar için fiziksel, zihinsel, sosyal ve bilişsel anlamda gelişimine ciddi derecede katkı sağlar. Nitekim oyun ve oyuncağın çocuk sağlığına etkisi üzerine çok fazla sayıda araştırma yapılmıştır. Hem fiziksel hem de zihinsel gelişimi desteklemek için çocuğun yaş grubuna hitap edecek oyuncaklar seçilmelidir. Fiziksel gelişim konusunda bedensel ve kas yapısını güçlendirecek oyuncaklar tercih edilebilir.
Çocukların fiziksel gelişim sürecinde ince motor gelişimi öne çıkar. İnce motor gelişimi, el, ayak ve bilek gibi bölgelerdeki kasların gelişmesi anlamına gelir. Bu bölgelerin gelişebilmesi için çocuklarına yaş grubuna göre olacak şekilde lego, blok oyuncaklar, play doh oyun hamuru ve aktivite masaları gibi oyuncaklar verilebilir. Yapılan araştırmalara göre yaş grubuna göre oyuncak seçimi yapılan çocuklarda el ayak koordinasyonunun geliştiği görülmüştür.