Çocuklarda Kişilik Gelişimi
Çocukların kişilik gelişimi süreci, anne ve babaların tutumları ile doğrudan ilgilidir. Kişilik gelişimi insan yaşamı boyunca devam eden bir süreç olsa da özellikle çocukluk döneminde ayrı bir öneme sahiptir. Çünkü temel kişilik özellikleri çocukluk döneminde kazanılır. Çocuğun ileriki yaşamında bedensel, ruhsal ve zihinsel olarak dengede olabilmesi için gelişim basamaklarının doğru şekilde aşılması önem taşır. Kişilik ve karakter oluşumunda önemli etkileri olan faktörler arasında anne ve babanın davranışları önemlidir. Çocuklarda kişilik gelişimi hakkında bilinmesi gerekenlere bu yazımızdan göz atabilirsiniz.
Çocuklarda Kişilik Oluşumunda Ailenin Önemi
Çocukların kişiliğine anne ve babanın önemi bir hayli fazladır. Çünkü çocuğun kişiliğinde temel oluşturacak unsurlar aileye bağlıdır. Anne ve baba çocuğunu yetiştirirken benimsediği davranışlar anne ve baba tutumları olarak tanımlanır. Bu yüzden anne ve baba çocuklarda kişisel gelişime önem vermek istediklerinde öncelikle kendi hareket ve tutumlarını iyi bir şekilde gözlemlemelidir. Yapılan araştırmalara göre çocuklarda kişilik gelişiminin sağlıklı bir şekilde ilerleyebilmesi için ailenin önemli olduğu ortaya çıkmıştır.
Çocuklarda Kişilik Gelişimi Ne Zaman Tamamlanır?
Çocuklarda kişilik gelişimi süreci, aslında ömür boyu devam eder. Çünkü bir kişinin fiziksel ve psikolojik gelişiminde bir sınır yoktur. Her iki unsur da kişinin yaşamı boyunca sürer. Fakat çocuğun temel kişilik gelişimi doğumla başladıktan sonra çocuk 6 yaşlarına geldiğinde büyük oranda tamamlanır. Bir çocuğun temelde nasıl bir kişiliğe sahip olacağı bu yaşlarda kendini gösterir.
Anne Sütü ve Çocuklarda Kişilik Gelişimi İlişkisi
Emzirme ve çocuk gelişimi arasında güçlü bir duygusal bağ olduğu unutulmamalıdır. Dolayısıyla emzirme döneminde anne ile çocuk arasında kurulan bağlar, yaşam boyu çeşitli psikolojik sorunları etkileyebilir. Emzirme sırasında anne ile bebek arasında kurulan bağ, bebeğin sağlıklı ve dengeli bir kişilik oluşturmasında temel basamaklardandır. Bu sebeple anne sütünden ideal biçimde beslenmiş bebeklerin kişilik gelişimi daha dengeli olabilir.
Anne Baba Davranışının Çocuklarda Kişilik Gelişimine Etkisi
Aile tutumunun çocuklarda kişilik gelişimine etkisi, belirli özelliklere göre ortaya çıkar. Çocuklarda sağlıklı ve dengeli bir gelişim sürecinin takip edilmesi için bazı yaşlara göre bazı özellikleri edinmiş olması gerekir. Çocuğun yaşı ilerledikçe bazı gelişim özellikleri kazanmasında anne ve baba davranışlarının önemi büyüktür. Çocuğun karakteri, ailesinden öğrendiği kişilik özellikleri ile ortaya çıkar.
Baskıcı Ailelerin Çocuklarda Kişilik Gelişimine Etkisi
Baskı yapan anne ve babaların çocuklarda kişilik gelişimi konusunda onlara söz hakkı tanımadığı söylenebilir. Çocuğun istek ve ilgisine dikkat etmeyen ve çocuğa şefkat göstermeyen aileler çocuklarda kişilik gelişimi konusunda şu etkilere sahiptir:
· Çocuk kendine güvensiz yetişir.
· Kolaylıkla ağlar ve okul yaşamında yeterli başarıyı göstermeyebilir.
· Çocuk içine kapanık ve çekingen olur.
· İçten içe hırslı ve saldırgan duygular etkisine girer.
· Kolay yalan söyleyip aşırı hassas davranabilirler.
Aşırı Serbest Ailelerin Çocuklarda Kişilik Gelişimine Etkisi
Sınırsız anne ve babaların çocuklarda kişilik gelişimi konusundaki etkileri de merak edilir. Çocuğun her türlü davranışını hoşgörü ile karşılayan bu tutumda anne ve baba çocuklarının kurallara uymasını beklemez. Çocuğun sorumluluklarını takip etmez ve neredeyse her isteklerini yerine getirir. Bu durumda çcouğun gelişiminde şu detaylar dikkat çekicidir:
· Çocuklar bencil ve çevrelerine saygısız olur.
· Kibirli oldukları için herkesin onlara hizmet etmesi gerektiğini düşünürler.
· Sabırsız ve sorumsuz yetişirler.
· Şımarık oldukları için zararlı alışkanlıklara kolay kapılabilirler.
Görüldüğü üzere anne ve babaların çocuklarda kişilik gelişimi üzerinde doğrudan etkili oldukları görülmektedir. Çocuğun sağlıklı ve dengeli bir kişiliğe sahip olması için bu tür etkilere mutlaka dikkat edilmesi gerekir.