Çocuklara Oyuncak Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Çocuklar bebeklik döneminde hiçbir şey yapmadan durabilirlerken, daha sonra büyümeye başladıklarında kendi kendine oyun oynarlar. Bu arada çocukların çevresinde gördüğü deneyimlerini aktarabilmesi için yaş ve gelişim düzeyine uygun oyun ortamı kurulması gerekir. Dolayısıyla oyuncak seçiminde dikkat edilecek hususlar da son derece önemlidir. Bu yüzden anne ve babalar, çocuklarının yaşına ve gelişim seviyelerine uygun olacak şekilde oyuncak oynayabilmeleri için doğru seçimleri yapmalıdır. Bu yazımızda, çocuklara oyuncak seçerken nelere dikkat edilmesi gerektiği konusunda detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.
Çocuk Oyuncakları Nasıl Olmalıdır?
Anne ve babalar oyuncak seçimi ile ilgili makaleler takip ederek, çocuklarının yaş ve gelişim düzeylerine göre en ideal oyuncakları seçebilirler. Oyuncak seçimi sayesinde çocuğun sahip olduğu yanlış deneyimler yetişkin rehberliğinde düzeltilir ve oyun oynarken doğru deneyimler pekiştirilir. Bu yüzden çocuğun oyuncakları ile oynarken hareketlerini de gözlemlenmesi gerekir. Oyuncakların genel anlamda şu özelliklere sahip olması gerekir:
•Çocuğun yaratıcılığını ve hayal gücünü destekleyecek oyuncaklar seçilmelidir.
•Tek tip oyuncaklar yerine farklı materyallerle desteklenmelidir.
•Çocuğun deneyimlerini aktarabilmesi için yaş ve gelişim düzeyine uygun oyun ortamı kurulmalıdır.
•Hazırlanan ortamda çocuğun ihtiyaçlarını karşılayacak oyuncaklara yer verilmelidir.
Oyuncak Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Çocukların oyuncakları hem görme hem de işitme duyularına hitap ettiğinde gelişim sürecini hızlandırır. Bu yüzden doğumdan itibaren bebeklere ses, şekil, renkler gibi özellikleri belirgin olan oyuncaklar verilebilir. Renkli çıngıraklar ve dönenceler bebeklerin ilk oyuncakları olabilir. İşte bu tür yaş grubuna göre oyuncak seçimi yaparak en ideal gelişim sağlanabilir. Ayrıca şu oyuncak seçiminde şu hususlara dikkat edilmelidir:
•Çabuk kırılabilecek veya bozulabilecek oyuncaklardan uzak durulmalıdır.
•Oyuncakların ambalajı ile oynanması engellenmelidir.
•6 yaşından küçük çocukları mıknatıslı oyuncaklardan uzak tutun.
•Yüksek sesli oyuncaklar işitme kaybına neden olabileceği için dikkat edilmelidir.
•Üzerinde CE işareti bulunan oyuncaklar satın alınmalıdır.
Yaş Grubuna Göre Oyuncak Seçimi Nasıl Olmalıdır?
Oturmaya başlayan bebek için oyuncak seçiminde küpler ve çıngıraklar yer alabilir. Bu şekilde 3-4 yaş arası oyuncak seçimi için avucuna sığacak oyuncaklar tercih edilmelidir. Ayrıca bu dönemdeki çocuklar için yutmayacağı, burun deliğine sokamayacağı, yaralanmayacağı emniyetli oyuncaklar satın alınmalıdır. Eğer çocuğunuz oyuncak niyetine oynamak istediği terlik vb. farklı bir cismi bırakmak istemiyorsa kontrollü bir şekilde oynamasına izin verilebilir.
Gelişim devam ettikçe neden sonuç ilişkisi kuran çocuklarda hareketli oyuncaklar tercih edilebilir. Bedensel gelişime paralel olarak hareketlerdeki artışlar da farklılaşacağı için ayakta durmasını ve yürümesini kolaylaştıracak oyuncaklar kullanılabilir. Bu süreçte eğitici alet çanları dışında yumuşak ve doldurulmuş oyuncaklar ile bağ kurması sağlanabilir. Dolayısıyla iplikli ve sert yapıda olan oyuncaklar yerine pedagogların önerdiği oyuncaklar olan daha yumuşak ve dolgulu oyuncaklar satın alınmalıdır.
Oyuncak Kaç Yaşına Kadar Oynanır?
İnternet üzerinden oyuncak seçimiyle ilgili önemli kriterleri inceleyen anne ve babalar aynı zamanda çocuklarının yaş ve gelişim seviyelerine uygun oyuncaklar tercih etmelidir. Çocuğun fiziksel ve zihinsel gelişimine paralel olarak büyük Legolar, tekerlekli oyuncaklar, tırmanılan oyuncaklar ve toplar alınabilir. Her yaş grubuna hitap eden oyuncak çeşitleri vardır.
Oyuncak kaç yaşına kadar oynanır sorusunun her çocukta geçerli olabilecek net bir cevabı yoktur. Bu nedenle gelişim seviyesine bağlı olarak ilerleyen yaşlarda da çeşitli oyuncaklar satın alınabilir. Yaşı ilerleyen çocuklarınız için oyuncak müzik aletleri veya toplar satın alabilir, hem fiziksel aktivite yapıp hem de eğlenmelerini sağlayabilirsiniz. Müzik aletleriyle de zihinsel gelişimi destekleyip çocuğunuza yeni beceriler kazandırabilirsiniz.