Çiçek Açan Kaktüs Yetiştirmenin Adımları
Çiçek Açan Kaktüs Yetiştirmenin Adımları
Bitkiler, ev hayatının olmazsa olmazı! Evde, ofiste dilediğiniz yerde hem büyütmek için hem de dekorasyon amaçlı kullanabileceğiniz kaktüsler evde bakılması en kolay bitkiler arasında yer alır. Dekorasyonda da oldukça büyük yeri olan kaktüsler birbirinden farklı tür ve boyutlarda birçok seçeneği sevenlerine sunar. Kaktüsler kadar popüler olan ve dekorasyonda günden güne yerini alan bir diğer bitki türü de sukulentlerdir. Bakımları oldukça kolay olan bu bitkilerin ev ortamındaki radyasyonu azalttığı da bilinen gerçekler arasında yer almaktadır.
Kaktüslerin yoğun dikenlerinin yanı sıra ssukulentler daha dikensizdir. Hatta birçok yerde ‘’dikensiz kaktüs’’ olarak geçmektedir.
|
Kaktüs bakımı için dikkat edilmesi gerekenler!
Kaktüsler normalde çiçeksiz gibi gözükse de doğal ortamında gibi bakıldığı takdirde çiçek açarak sizi nefis görüntüler ile buluşturur. Sağlıklı ve güzel görünümlü çiçekler için kaktüsünüzün bakımından sulamasına, saksı seçiminden toprak seçimine her şeye ekstra dikkat etmelisiniz.
Şimdi kaktüs bakmanın inceliklerinden bahsederek kaktüslerinizin en iyi şekilde büyümesine yardımcı olacağız. Hadi hemen başlayalım;
Saksı Seçimi
Dışarıdan satın alacağınız kaktüs saksısı çoğu zaman küçük olur. Siz kaktüsü satın aldıktan sonra çıkarıp koyacağınız yeni saksı da çok büyük olmamalı, ana saksısından biraz büyük olmalıdır. Saksınızda olması gereken en önemli şey saksınızın drenajlı olmasıdır. Yani saksınızın altında delikler ve alt tablasının olmasına dikkat etmelisiniz. Suyu çok sevmeyen kaktüsler bu sayede suyu toprak içerisinden alt tablaya aktarır ve köklerin çürümemesini sağlar.
Kaktüsler çöl bitkisi olması sebebi ile ısıya karşı oldukça dayanıklıdır. Bu sebeple kaktüslerinizi direkt güneş alan yerlerde saklamanız gerekmektedir. Sıcak havalar kadar soğuk havalara da dayanıklı olan kaktüsler kışın ekstra bir ısıya da ihtiyaç duymazlar. Yine de güneşli her hava değerlendirilmeli, fırsat buldukça kaktüslerinizi güneşe çıkartmalısınız.
|
Kaktüs toprağı nasıl olmalı?
Kaktüs toprağının nasıl olması gerekti kaktüs yetiştirme konusunda oldukça önemlidir. Toprak seçimi ve toprağa yapılması gerekenler ile ilgili detaylı bilgi için okumaya devam edin!
Toprak Seçimi
Saksınıza koyacağınız toprağın suyu geçirmesi ve kireçli olmaması oldukça önemlidir. Toprak seçiminizi yaparken kalın kum karışımlı olan topraklardan yapabilirsiniz. Torf ve pomzadan bir karışım elde edip bu toprağı da tercih edebilirsiniz ama eğer bu toprağı kullanacaksınız ara sıra suni gübre vermeniz gerekmektedir. Kaktüs toprağı için en önemli şey sıkışık olmamasıdır. Toprağın sıkıştırılmaması bitki köklerinin rahatlıkla yayılıp büyümesine de olanak taşır. Ayrıca bu sayede suyu da çok rahat bir şekilde emer.
Saksı Değişimi
İlk aldığınızda değiştiğiniz saksı bu sürecin tek saksı değişimi olmayacak tabi ki. Kaktüsünüz büyüdükçe saksı büyütme ihtiyacı da devam edecek. Her zaman ilk saksıdaki gibi drenajlı olmasına dikkat edin. Saksılarınızı aldıktan sonra kaktüsünüzü ekmede önce en alt kısmına çakıl taşları serpiştirebilirsiniz. Bu şekilde fazla su kaktüslere zarar vermeyecektir. Kaktüsler genellikle çok fazla suya ihtiyaç duyan bitkilerden değildir. Sulama yapmadan önce saksılarınızın toprağını parmağınız ile test edebilir, kuruma yaşandıysa sulama yapabilirsiniz. Diğer bitkilerin aksine can suyu işlemini de 1-2 gün sonra yapmanız sizin için en doğrusu olacaktır.
Sulama
Bitkiler içerisinde en az suya ihtiyaç duyan bitki olan kaktüsleri kuruma çok gerçekleştiğinde yapmanız gerekir. Çok sıcak havalarda bunu haftada 1 olarak gerçekleştirmek yeterlidir. Sulamayı yaptığınız takdirde altındaki tabağı boşaltmayı da unutmamanız gerekir. Kaktüs sulamanın önemli aşamalarından bir diğeri de suyun yalnızca toprağa gelmesidir. Gövdeyi sulamamaya dikkat ederek gerçekleştireceğiniz bu işlemde ince uçlu bir kap kullanmanız da önemlidir.
Evde kaktüs nasıl bakılır?
Kaktüs yetiştirmek aslında devamlı bir bakım istemese de kuralları olan bir süreçtir. Yukarıda anlattığımız adımları takip ederek en iyi şekilde kaktüsünüze bakabilir hatta çiçek bile açtırabilirsiniz. Saksı seçimi, toprak seçimi, saksı değişimi ve sulama gibi birden çok adımı doğru uyguladıktan sonra saksılama zamanınıza da dikkat edebilirsiniz. Bitkilerin değişim süreci çoğu zaman dinlenme süreci olmalıdır. Bu süreç Ocak-Şubat ya da Temmuz-Ağustos aralıkları olarak da düşünülebilir.
Saksıladığınız kaktüslerinizi evden ofise her yerde tercih edebilir, gördükçe keyiflenebilirsiniz. Birbirinden farklı çeşitli ürünleri çoklu saksılara dikebileceğiniz gibi büyük saksılar ile de tercih edebilirsiniz.
Etiketler: Çiçek Açan Kaktüs Yetiştirmenin Adımları
Nisan 21, 2023
Listeye dön