Bebeklerin Uyku Düzeni Ne Zaman Başlar?
Bebeklerin uyuması ve uykuları için düzen sağlanması için belirli bir süre çalışmalar yapmak gerekir. Bebeklerin düzenli uyuyabilmesi için yapılan çalışmalar esnasında sabırlı davranmak önemlidir. Güvenli alan sağlanması, rahat ettirilmesi ve ihtiyaçlarının giderilmesi gibi aşamaların atlanmaması gerekir. İstenilen özen gösterildikten sonra bebeklerin uyku düzenini oluşturmak son derece kolaydır.
Bu durumda ebeveynlerin ya da bebeğe bakan diğer yetişkinlerin sabırlı olması önem taşır. Bebeklerin düzenli uyumaya başladıkları zaman dilimi çoğunlukla doğumlarını takip eden 6. aya doğru yaşanmaktadır. Bebekler ilk 6 aylık sürecin ardından normal düzende (geceleri uyku, gündüzleri uyanık olma) uyumaya başlamak için hazır sayılırlar.
Yeni Doğan Bebekler Kaç Saat Uyur?s
Yeni doğan bebeklerin uyku süresi oldukça fazladır. İlk kez bebek bakan kişiler bebeklerin bu kadar çok uyuduğunu görünce telaşlanma eğilimi gösterebilmektedir. Ancak bebeklerin uzun süreler boyunca uyuması son derecen normaldir. Yeni doğan 1 bebek gün içerisinde 18 saate kadar uyuyabilir. Profesyonel kişiler tarafından da söylenen o dur ki, yeni doğan bebeklerin bu kadar uzun süre uyuması, onların sağlıklarını ve gelişim süreçlerini destekler. Dolayısıyla bebeklerin günde 16 ila 18 saat boyunca uyumaları herhangi bir sorun teşkil etmez.
Yeni Doğan Bebekler Sabah Işığını Anlar Mı?
Yeni doğan bebeklerin gece ve gündüz ayrımı çocuklar ve yetişkinler gibi değildir. Yeni doğan bebekler çoğunlukla gündüz saatlerini ve gün ışığını anlamaktadır. 6 aylık olana kadar gün ışığını fark etmemeleri, onların düzensiz uyku periyotları ile karşılaşmalarına sebep olur. Dolayısıyla bebeklerin uyku düzenini oluşturmak isteyenlerin de 6 aylık bir süre boyunca gün ışığı bilgisinin olmayacağını anlamaları gerekir. Sabah ışığını anlamaya başladıkları takdirde uyku düzeni için de çalışmalar başlatılabilir.
Yeni Doğan Bebeklerin Uyku Periyotları Nedir?
Bebeklerin uyku periyodu uyanma ve uyuma arasındaki düzeni anlatmak için kullanılır. Yeni doğan bebeklerin uyumaları ve uykudan uyanmaları arasında çoğunlukla 2 ila 4 saatlik zaman dilimleri olur. Gün içerisinde birçok kez uykuya dalabilir ve aynı zamanda uyanabilir. Bebeklerin uyku sıklığı oldukça yüksektir. Bu durum son derece normaldir ve ebeveynlerin endişe etmemesi gerekir.
Bebeklerin Yaşına Göre Uyku Süreleri Nedir?
Bebeklerin uyku süreleri kaç aylık olduklarına göre değişir. Bu durumda uzmanlar tarafından da sık sık tekrarlanan yaş (ay) ve uyku süresi şu şekilde sıralanabilir:
· Yeni doğan bebekler en fazla 18 saat uyur. Uyku periyodu 2 saattir.
· 2 ila 3 aylık arasında olan bebekler ise 3 – 4 saatlik uyku periyotlarına ulaşır.
· 3 aylık bebekler tüm gece (12 saat kadar) uyur.
· 6 aylık bebeklerin periyot sayısı düşer ve 14 saate kadar uyuyabilirler.
· 10 aylık olan bebekler gün ışığının ardından tüm gece uyuyabilir. Toplam uyku süresi günlük çoğunlukla 13 saattir.
· 1 yaşını dolduran bebekler ise günde çoğunlukla 10 saat ila 12 saat arasında uyuyabilirler.
· 18 aylık bebekler 10 saat uyuyabilir.
· 1,5 yaşında olan bebeklerin uyku düzeni oluşmaya başlar ve gündüz, öğlen ve akşam uykusu modeline geçerler.
Yeni Doğan Bebeklerin Uyku Döngüsü Nedir?
Yeni doğan bebeklerin uyku döngüsü iki aşamadan oluşur. Bu aşamalar şunlardır:
· REM uykusu
· Non – REM uykusu
Yeni doğan bebeklerin rem uykuları hızlı göz hareketlernin sık sık yaşandığı ve aktif uyku olarak bilinen ilk evredir. Bu evrenin ardından ise bebeklerin uyku düzenini non – rem uykusu takip eder. Bu süreçte ise derin – sakin uyku gerçekleşir.